2016. szeptember 28., szerda

És mégis mozog a Föld...

Igen. Mozog. Méghozzá alattunk...



Ma éjjel nem tudtunk elaludni, pedig álmosak voltunk. Valamiért feszült volt az egész Család. Folyton felkelt valaki.

A szél viharos erősséggel fújt, így behoztuk az erkélyről a teregetett ruhákat.

Aztán valamikor éjfél körül egyszer csak megmozdult alattunk az ágy.  Fura érzés volt!

Nem volt túlságosan erős, de teljesen jól érezhető volt a mozgás.

Azonnal eszembe jutott Thessaloniki.

Valamikor 1980 körül jártunk Szüleimmel Görögországban. Thessalonikiben volt az első szállásunk. Épp az odaérkezésünk előtti napokban volt egy igen erős földrengés. A házak romokban álltak - már amelyik állt. Rengeteg ember elveszítette az otthonát azokban a napokban. A tereken, parkokban katonai sátrak álltak, az otthonukat vesztett emberek ezekben laktak.

Mi egy sok emeletes szálloda valamelyik magasabb emeletén laktunk. Aznap este újabb rengések voltak. Nem túl erősek, de érezhetően kilendült a padló alattunk.

Azóta egyszer éltem át újabb földrengést a ma éjjeli előtt. Magyarországon, Agárdon. Ez sem volt túl erős, de jól  érezhető volt. Kilengett a csillár.

Nemrégen jártunk a Futura Élményközpontban, Mosonmagyaróváron.

Az egész kiállítás nagyon érdekes volt, mindannyian nagyon élveztük.

Volt egy nagyon érdekes előadás a földrengésekről. Szemléletes bemutató volt arról, merre van a Földön leggyakrabban földrengés, és mit kell ilyenkor csinálni.

A legérdekesebb az volt, hogy egyáltalán nem azt, amit az ember ösztönből tenne.

Bemutatták, hogy Japánban mennyire felkészültek az ilyen esetekre. Itt volt az eddig mért legerősebb rengés a Földön, ami hihetetlen pusztítást végzett. Mivel errefelé igen gyakoriak a rengések, ezért már az óvodában tanítják és begyakoroltatják, ilyenkor mit kell tenni.

Mit tegyünk földrengés esetén?


A legbiztonságosabb, hogyha az ember NEM SZALAD KI A HÁZBÓL, hanem bent marad egy sarokban - állítólag sok rengést megvizsgálva ez a ház legbiztonságosabb helye. A falak egymást támogatják, és a ház koszorúja is erősíti ezt a helyet.

Az ajtókeretbe állni is viszonylag biztonságos, az áthidaló gerenda miatt, vagy egy masszívabb bútor, pl. asztal alá bújni - ami felfogja a leeső téglát, mennyezeti darabokat.

A házból nem jó kiszaladni, mert a ház közelében épp a fejünkre potyoghatnak a lehulló darabok.

Ha viszont kint vagyunk az utcán, akkor lehetőleg az utca középvonalába kell menni, a lehető legtávolabb mind a két oldalon a házaktól, és minél előbb a földre kuporodni.

Ha bármi van nálunk, amivel védhetjük a fejünket, pl. egy táska, egy könyv, vagy bármi, akkor azt a fejünk fölé kell emelni.

Ha tenger közelében vagyunk, akkor mindig gondolni kell arra, hogy a rengés a tenger alatt is lehet, és cunami közeledhet. Ekkor nem szabad elfutni, mert a hullámok olyan gyorsan érkeznek, hogy lehetetlen lefutni őket!

Ilyenkor sokkal biztonságosabb, hogyha gyorsan kinézzük a lehető legmagasabb pontot, és felmászunk, felszaladunk oda.

Külön felhívták a figyelmünket arra, hogy ilyenkor ne törődjünk a tárgyaink összeszedésével - ami ugyebár logikus, ha az ember hideg fejjel gondolkodik, de vészhelyzetben lehet, hogy "csak gyorsan" össze akarnánk kapkodni mindent. Viszont a víz annyira gyorsan oda érhet, hogy sokkal inkább az életünk mentésével fontos foglalkoznunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üzennél Miklósnak? Itt megteheted.