2016. augusztus 31., szerda

Konnektortúra

Ha messzebb utazunk, nagyon kellemetlen lehet, hogyha lemerül a telefonunk, laptopunk. Fontos, sőt sürgős is lehet, hogy például kapcsolatba tudjunk lépni az itthoniakkal, vagy kinti szállásadókkal. És az is lehet, hogy az utazásunk kicsit másképp alakul, mint ahogy szerveztük, ezért nem akkor érünk oda, amikorra előre elterveztük. (Lásd Miklós kalandját Denpasar felé.)

Konnektor adapter



Azonban nem mindenhol találunk európai szabványnak megfelelő konnektorokat, sokszor még annak ellenére sem, hogy előre utána néztünk, hogy ahová utazunk ott ilyet használnak. Érhetnek kellemetlen meglepetések. Ezért érdemes előre készülni...

  • Ahol és amikor csak tudod, töltsd fel a legfontosabb kütyüidet! :-) 
  • Erre kiváló lehetőség a repülőgépen, az előttünk levő ülés hátlapján található USB csatlakozó. Ha újabb típusú telefonunk van, amit USB-n keresztül lehet tölteni, akkor érdemes felhasználni ezt a lehetőséget. Nem tudom, minden légitársaságnál megtalálható-e, de megéri néhány percet rászánni a keresésre.
  • Előre érdemes utána nézni, hogy amerre járunk, milyen konnektorokat használnak, hogy szükségünk lesz-e konnektor átalakítóra.
  • Sőt, fontos annak is utána nézni, hogy a köztes állomásokon milyen csatlakozókat használnak. Például ha több repülőjárattal megyünk a végcélunk felé, akkor lehet, hogy az átszállások országainak más a szabványa. Ebben az esetben a reptéren nem biztos, hogy tudjuk használni a konnektorokat.
  • A reptéri várókban azonban több helyen is érdemes megnézni, hogy milyenek a konnektorok. Előfordulhat, hogy a helyi szabvány ugyan nem európai, a sok konnektor között viszont találunk például kombinált konnektort, amely mindenféle csatlakozóhoz passzol. Bár lehet, hogy kicsit eldugottabb helyen.
  • Lehet venni konnektor átalakítót (úti csatlakozó adapter). Az olcsóbbak általában csak egyik szabványról egyetlen másikra alakítanak át. Ezek néhány ezer Forintba kerülnek. Az univerzális átalakítók már USB csatlakozóval is el vannak látva - ez már kb. 11 ezer Forintos befektetést igényel. A Miklós által vett átalakító a ráírt információ szerint 150 országban használható.
  • Ha utazás előtt nem vettünk ilyen adaptert, akkor érdemes megnézni a reptéren. Jó eséllyel találunk egy olyan boltot, ahol ilyesmit is árulnak. Érdemes beruházni, mert pici és könnyű eszköz, sok bosszankodástól ment meg, és nem kér enni :-)

Miklósnak ilyet sikerült vennie a dohai reptéren:




Angolul: traveller adapternek hívják a doboz felirata szerint, bár a Google fordító "socket converters" nek fordítja.

Az oldalain különféle kombinációkat lehet kinyitni, a tetején pedig univerzális csatlakozó található. Ezeken kívül van rajta USB csatlakozó is.

Konkrét helyek, repterek csatlakozói:

  • Balin európai szabványnak megfelelő a konnektor. A denpasari reptéren van egy hely, az 1B kapu mellett (lehet, hogy máshol is, de ott jelenleg biztosan), ahol egy hosszú pult szolgál a kütyük töltésére - itt kombinált csatlakozók vannak.
  • A dohai reptéren sok felé brit csatlakozó van, de a váróban, az ülések közötti asztalkák két oldalán kombinált csatlakozó található, sőt, van USB csatlakozó is.
  • Kuala Lumpurban a reptéren brit szabványú csatlakozók vannak. A váróteremben elég furán van megoldva - legalábbis abban a váróteremben, ahol Miklós várakozott. A falon van egy vezeték, amelyen lóg egy konnektor...


1 megjegyzés:

  1. La Casino de las vegas - Poker Tournaments - KIRILLKNOW
    Check out kirill-kondrashin.com for 카지노 사이트 the latest poker tournaments & kirill-kondrashin odds.

    VálaszTörlés

Üzennél Miklósnak? Itt megteheted.